איפה תהיו ב-26 לפברואר בשבע בבוקר? בחניון העליון של מצפה מודיעין (כביש 443 לכיוון מודיעין) שם ימתינו לכם כל דגמי אופני ההרים מבציר 2016 מהמותגים של רוזן ומינץ: רוקי מאונטיין, GT, וכמובן מרידה.
בין הדגמים המעניינים יותר לרכיבה יהיו הרוקי מאונטיין SHERPA עם צמיגי 27+ שמנמנים, הדור החדש של מרידה ONE FORTY וכמובן הבציר המלהיב של אופני GT החדשים.
כדי להבטיח שתרכבו על מה שמעניין אתכם, מומלץ מאד להירשם מראש באחד מסניפי רוזן ומינץ.
אחת מאבני הדרך בשיווק מכוניות בישראל נוצרה בסוף שנות ה-80' כאשר מיצובישי הייתה בתחילת הדרך לחדור לשוק שלנו. אז, כדי להעביר את המסר הרצוי הם המציאו את הסלוגן "מיצובישי ויש בה הכל" – וזאת כדי להבהיר לצרכן הרכב הישראלי שבאותן השנים חלם על חלונות חשמליים וקיבל בעיקר הכנה לרדיו. וגם כדי ליצור הבדלה בין מיצובישי לבין הסובארו והפיאט של אותן שנים אשר משלו בכיפה.
ובמקרה שלנו, מרידה, שלמרות מיימדיה הגלובאליים העצומים, היא בכל זאת מותג של אמצע הדרך, מניחה לנו כאן אופניים עם פיזיולוגיה וקיט חלקים של מותגים נחשבים הרבה יותר ועם מחיר בהתאם.
מבחן אופניים מרידה one twenty 9.8000 שדלת קרבון עתירת פיצ'רים ועם גיאומטריה מתקדמת – מתלה אחורי יעיל מאד וקיט חלקים לרייר ממנו. צילום: תומר פדר
one twenty 9.8000
מי שמכיר את הדגמים והגרסאות הגבוהות יותר של מרידה, יודע שיש בהיצע שלדות קרבון מזה שנים. זה בולט בעיקר בקרב רוכבי הכביש כאשר בשטח הם הבליחו מדי פעם עם אופני מראתון קשיחי זנב – שהיו בסדר אבל לא הבריקו – מעין מכנה משותף רחב. האופניים האלו הם חיה אחרת לגמרי.
משולש השלדה המרכזי עשוי מסיבי פחמן בטכנולוגיה שמרידה מכנה "נאנו מטריקס" שבה חלקיקים זעירים משולבים בחומרי הגלם כדי לשפר את עמידות השלדה בפני מכות וחבטות. מי שמכיר קרבון יודע שהעמידות של החומר היא בעיקר בכיוון אחד – ולכן אריגת סיבים ושכבות אריג בכיוונים שונים – אבל תמיד יכולה להגיע מכה מכיוון לא צפוי אשר תפצח את השלדה.
מבחן אופניים מרידה one twenty 9.8000 מתלה אחורי צף כמו אצל כמה ממותגי האופניים הנחשבים, מאפשר רזולוציה טובה יותר ונשאר אקטיבי תחת בלימה. בולם רוקשוקס מעולה. צילום: תומר פדר
תמוכות השרשרת ותמוכות המושב – אשר יחד מרכיבות גם את המתלה האחורי – עשויות מאלומיניום. המתלה מספק 120 מ"מ של מהלך בגלגל האחורי כאשר החידוש הוא עיגון "צף" של בולם הזעזועים האחורי – בסגנון דומה מאד לזה של TREK. זה מאפשר לרזולוציית עבודה עדינה יותר של המתלה וגם משאיר אותו אקטיבי תחת בלימה.
עוד פיצ'רים של השלדה כוללים ניתוב כבלים פנימי, עוגנים קשיחים למעצורים ומעבירי ההילוכים, הדטיוב – ציר היגוי – חרוטי עם מיסב תחתון מוגדל לתוספת קשיחות, ציר גלגל 12-142 (עוד לא BOOST שיגיע בעתיד לוודאי).
לגבי הגיאומטריה; תמוכות שרשרת קצרות – רק 445 מ"מ, זווית היגוי שטוחה של 69 מעלות, דרופ של 40 מ"מ של הקרנק ביחס לצירי הגלגלים ומוט שלדה באורך אפקטיבי של 595 מ"מ (כל המידות לשלדה M שנבחנה). המספרים הללו מתורגמים לאופניים בעלי גיאומטריה מודרנית עם מרכז כובד נמוך, ואיזון מעניין בין יציבות ותמרון.
מבחן אופניים מרידה one twenty 9.80 ניתוב הכבלים נקי ועובר דרך השלדה, ראש היגוי חרוטי מוסיף לקשיחות אותה דורש מזלג PIKE נהדר מרוקשוקס. המעצורים GUIDE R יכולים להיות טובים יותר. צילום: תומר פדר
זה מעניין עוד יותר כשבוחנים את קיט האבזרים. כמעט כמו שבמכוניות תיבת ההילוכים של ZF (זו עם ה-8 או 9 הילוכים) תשפר כל מכונית שבה היא מותקנת, כך גם הקיט הזה.
המתלים הם פנטזיה של רוכבי ההרים: רוקשוקס PIKE עם מהלך של 130 מ"מ בחזית. מאחור רוקשוקס MONARCH RT3 עם מהלך של 120 מ"מ ונעילה. עוד מרוקשוקס מגיע מוט מושב הידראולי – ריוורב – עם ניתוב כבל פנימי בהתקנה מאד נקייה ויפה. מושב פרולוגו מעולה מתנוסס בראש המוט.
העברת הכוח של SRAM. יש רק מעביר אחורי X01 הפוקד על קסטה של 11 הילוכים דרך שיפטר X1 שעל הכידון. גם המעצורים מגיעים מ-SRAM מדובר ב-GUIDE R (מערכת משודרגת ומהונדסת מחדש של AVID לשעבר) – בשני הגלגלים תמצאו דיסקים בקוטר 180 מ"מ.
מבחן אופניים מרידה one twenty 9.80 דרופאאוטים חסונים מובילים למעביר אחורי SRAM נהדר אשר פוקד על 11 הילוכים. סט גלגלים של DT – קל וחזק ומתגלגל בריחוף שוויצרי מושלם. צילום: תומר פדר
סט הגלגלים מגיע בשלמות מ-DT. עם נאבות משיכה ישירה לשפיצים שגם נראות טוב – וחישוקי אלומיניום רחבים אשר מגדילים את נפח האוויר בצמיגים ומתאימים גם לטיובלס. הצמיגים מגיעים משוולבה והם ברוחב 2.35 בחזית ו-2.25 מאחור.
מה שכחנו? קראנק של SRAM, כידון FSA רחב במידה של 760 מ"מ.
המשקל עומד על 13.0 ק"ג מוכנים לרכיבה והמחיר לצרכן: 21,500 שקלים (מועדון רוזן מינץ 19,000 ג'ובות)
רכיבה
עוד לפני זה…האופניים סרבו להכניס צמיג למנשא הגג שלי. אפילו שזה מתאים לצמיגים ברוחב של 2.4 – ה"תודה באמת" מגיעה לחישוקי הגלגלים אשר גורמים לסוליה להיות רחבה יותר בפועל. כך שהיה עליי לפרק את האופניים ולהשחילם לתוך המכונית.
הסט-אפ של מתלי רוקשוק קל ונהיר מאד. קלעתי בול מיד בהתחלה עם המזלג אבל הבולם האחורי דרש כמה וכמה התעסקויות עם לחץ האוויר ובורר השיכוך עד שהתקבלה תוצאה טובה. כל השאר רגיל למדי.
מבחן אופניים מרידה one twenty 9.80 סלעים ומדרגות, קטנים וגדולות מזה – הם חלק מתפריט אקלקטי של האופניים האלו. צילום: תומר פדר
תנוחת הרכיבה ממורכזת ועם הכידון הרחב אתה ממוקם בדיוק היכן שצריך כדי להתמודד עם המגוון הרחב של שבילים שהאופניים האלו זוללים. התנוחה היא הרבה יותר AM אגרסיבית מאשר XC שפופה – וזה בא לידי ביטוי באותם קטעי קישור שצריך לדווש הרבה ובעליות ארוכות – אלו הופכות למייגעות בשל תנוחת הרכיבה שאינה הכי יעילה במצבים הללו.
אבל כשהשיפוע מתחלף והקצב עולה כך גם האופניים האלו מתחילים לזרוח. מצאתי אותם מאד מאוזנים בקצב גובר והולך על הסינגלים המסורתיים של בן שמן ופארק קנדה. המתלים מתמודדים נהדר עם רצף של חבטות ממדרגות סלעים ודרדרת והאופנים קלי מספיק כדי שתוכל למשוך מנואל כדי לנקות את הדרופ בירידה תלולה כשהחרטום נמוך. המתלים אקטייביים מאד ויחד עם הגלגלים הגדולים מגהצים, מסננים ואוחזים נהדר בשטח. האחיזה הרבה יותר טובה ממה שהעין מרמזת ולא מעט גם בזכות הצמיגים. אלו די מקריבים את עצמם לטובת זאת ונשחקו די מהר, כולל שני סנייקבייט מעצבנים ברכיבה אחת בפארק קנדה – טיובלס ומהר.
מבחן אופניים מרידה one twenty 9.80 הם גם מטפסים בקלות בזכות משקל עצמי סביר, יחס העברה קצר וחלוקת משקל המאפשרת הנפה קלילה של החרטום גם כשאין אוויר בעליה. צילום: תומר פדר
האיזון של השלדה בסוויפרים מהירים מצוין, האופניים "נופלים" לתוך הקו שתבחרו בזריזות שאינה אופיינית לאופני 29 אינטש' וישמרו עליו גם אם הקרקע אינה חלקה. אותה זווית היגוי שטוחה, וגלגלים גדולים מקנים המון בטחון בגינות סלעים ומעברים טכניים – ולגמרי יהפכו רוכב בינוני לגיבור של החבר'ה כבר ברכיבה הראשונה.
המעצורים הם רק בסדר – ובקושי מצליחים ליישר קו עם היכולת הכללית. הייתי רוצה עוד נשיכה, עוד מינון וקצת פחות ציוצים כשהדיסק מקבל לחות משלולית חולפת. זה נוגע בעיקר למעצור הקדמי פחות לאחורי. ולעצמי הייתי בכל זאת מוסיף פלטה נוספת ומעביר קדמי כדי לנצל טוב יותר את מעטפת היכולת הרחבה כל-כך של האופניים הללו.
סיכום
מרידה הפתיעה הפעם עם אופניים אגרסיביים ומרשימים מאד. כאלו שלא אהסס להירשם איתם – כמו שהם מהקופסה – למירוץ האנדורו הקרוב. שלדת קרבון עתירת פיצ'רים, קיט אביזרים של אופני חלומות – ומחיר הגם שאובייקטיבית יקר – הוא זול בעשרות אחוזים מזה של מותגי נחשבים יותר עם קיט מקביל ושלדת קרבון. אלו אופני ה-29 מהמרשימים ביותר שיש היום בהיצע.
בואו נניח – לשם הדיון – שזה המפגש הראשון שלכם עם אופני הרים. או שבדיוק חזרתם ממסע ארוך למאדים ולא הייתם כלל בשנים האחרונות של מהפכת הגלגלים באופני ההרים. בשנתיים שלוש האחרונות חזינו בהכחדה המהירה של גלגלי 26 אינטש – לטובת המידה החדשה של 27.5 אינטש אשר לה יתרונות רבים אבל במהות לא יוצרת אופניים מאד שונים בהתנהגות מ-26.
מה עדיף? אופני 27.5 (אדומים) או 29 אינשט (כחולים שמאחור). שני מרידה one twenty 600 זהים במפרט ובמחיר כשרק הגלגלים עושים את ההבדל. צילום: תומר פדר
כיום קיימות שתי מידות גלגלים הרווחות בשוק: 29 אינטש ו-27.5 אינטש (כשבאופק כבר מתחיל להתרומם טרנד של "צמיגי +" ברוחב כפול מהרגיל…). לנו הייתה הזדמנות יוצאת דופן לרכוב על אופניים זהים – מרידה one twenty 600 פעם בגרסת בגרסת. 27.5 ובמקביל עם גלגלי 29. האופניים מצויידים אותו הדבר עם בולמי זעזועים של רוקשוקס לפנים עם מהלך של 130 מ"מ ומאחור עם מתלה צף ומהלך של 120 מ"מ. העברת כוח של שימאנו עם SLX אחורי ו-ד'אור קדמי הפוקדים על 20 הילוכים. מעצורי שימאנו M506 בסיסיים הנושכים דיסקים בקוטר 180 מ"מ, איבזור היקפי ממותג מרידה וגלגלים המשלבים חישוקי מרידה עם נאבות של פורמולה. אפילו הצמיגים זהים – מאקסיס ארדנט מצויינים כשרק הקוטר שונה. מה עוד זהה? המחיר: 8,200 שקלים (7215 לחבר מועדון).
הבדלי פיזיולוגיה
כדי שאפשר יהיה להשחיל ולרכוב עם גלגלים בקטרים שונים על השלדות להתאים. באופניים שבדקנו (שניהם במידה M) ההבדלים בגיאומטריה היו צפויים: תמוכות שרשרת ארוכות ב-5.0 מ"מ, זווית היגוי חדה יותר ב-29 אינטש של 69 מעלות מול 68, זווית המושב חדה יותר ב-29. אבל חשוב יותר ה"דרופ" של הציר המרכזי עמוק יותר ב-29 ; 40 מ"מ מול 25 מ"מ. המזלג של ה-29 ארוך יותר; 538 מ"מ מול 519 מ"מ. בסיס הגלגלים ארוך יותר ב-2.0 מ"מ והמרווח לקרקע מעל המוט העליון (סטאנד אובר) גבוה יותר ב-8.0 מ"מ באופניים המצויידים בגלגלי 29 אינטש.
מה עדיף? אופני 27.5 (אדומים) או 29 אינשט (כחולים שמאחור). שני מרידה one twenty 600 זהים במפרט ובמחיר כשרק הגלגלים עושים את ההבדל. מזלג ארוך יותר וציר גלגל גבוה יותר ב-29 אינטש. צילום: תומר פדר
כדי להבין מעט על המשמעות של המספרים הנ"ל. אציין כי אופני 29 אינטש חייבים זווית היגוי חדה יותר מ-27.5, כדי לשמור על יכולת תמרון טובה והיגוי חד. אותם אופני 29 – בשל תוספת הגובה של הגלגלים – חייבים להוריד את מרכז הכובד (לכן הציר המרכזי הנמוך) דבר התורם גם הוא לשיפור ההתנהגות. ללא שני השינויים הללו – חווית הרכיבה על 29 הייתה מאד לא נחמדה בכל שביל שאינו ישר כמו חץ.
מה עדיף? אופני 27.5 (אדומים) או 29 אינשט (כחולים שמאחור). שני מרידה one twenty 600 זהים במפרט ובמחיר כשרק הגלגלים עושים את ההבדל. גרסה ה-29 אינשט כבדה יותר ב-1.3 ק"ג זאת בשל השלדה הגדולה יותר ומשקל הגלגלים. צילום: תומר פדר
כמובן שלתוספת האלומיניום ולגלגלים הגדולים יש מחיר במשקל. כ-1.3 ק"ג אשר שקלנו הפרידו בין אופני המבחן. כל גלגל 29 בפני עצמו (גלגל = נאבה+ שפיצים+חישוק+צמיג….הבנתם) שוקל כ-350 גרם מחברו בקוטר 27.5 אינטש. אז קיבלנו כ-700 גרם רק מהבדלי הקוטר של הגלגלים – ועוד כ-600 גרמים מהשלדה של ה-29 הגדולה יותר. "לא מהותי" תגידו לוודאי. 14.3 ק"ג מול 13.0 ק"ג. וזה הופך ליותר ויותר מהותי ככל שתרכבו יותר קילומטרים והשיפוע בטיפוס יהיה תלול יותר.
מה עדיף? אופני 27.5 (אדומים) או 29 אינשט (כחולים שמאחור). שני מרידה one twenty 600 זהים במפרט ובמחיר כשרק הגלגלים עושים את ההבדל. גרסה ה-29 אינשט עם יתרונות של טיפוס מעל שטח טכני ומהירות בשבילים פתוחים. צילום: תומר פדר
יתרונות 29
לגלגל הגדול יותר יש שטח מגע גדול יותר. יש לו "טביעת רגל" גדולה יותר ומפזר את המשקל על שטח רב יותר. כך שהרוכב מקבל יותר אחיזה בכל מצב. דיווש, בלימה, פניה. ציר הגלגל הגבוה יותר, ועצם הקוטר הגדול וזווית ההיגוי המחודדת מחזקת את התחושה של מעבר ו"דריסה" של מכשולים בשביל. אם אלו סלעים, שורשים או רוכבים אחרים שחונים על הסינגל. קל יותר להתגלגל מעל למכשול. לגלגלים הגדולים גם תנע עדיף. תגיעו למהירות שיוט על השביל – יהיה לכם קל יותר לשמור עליה עם מאמץ דיווש מופחת בשיוט. היציבות הכיוונית שלהם טובה מאד והם יקנו בטחון רב בקצב מהיר על פני סינגל או שביל משובשים. למיקום הנמוך של הציר המרכזי יש כאן תפקיד בהנמכת מרכז הכובד ותרומה לתחושת הביטחון שהאופניים האלו מקנים.
מה עדיף? אופני 27.5 (אדומים) או 29 אינשט (כחולים שמאחור). שני מרידה one twenty 600 זהים במפרט ובמחיר כשרק הגלגלים עושים את ההבדל. גרסה ה-27.5 אינטש, עם יתרון של משקל קל יותר, זריזות וחדות היגוי עדיפים – ואפשרות לשלב מזלג עם מהלך מאורך. צילום: תומר פדר
יתרונות 27.5
אם אתם פיזית קטנים. תהנו מחבילה אשר מרגישה קומפקטית וקטנה יותר. המפשעה לא תהיה מאויימת בזכות סטאנד אובר נמוך וגם האופניים קלים יותר. לתחושת הקלילות תורמים דברים נוספים: תמוכות שרשרת קצרות, וציר מרכזי גבוה – שניהם יוצרים אופנים בעלי ניהוג זריז וחד יותר. הציר המרכזי (ציר הקרנק) הגבוה הוא הכרחי כאן כדי לשמור על מרווח גחון באלמנטים טכניים. עם תמוכות שרשרת קצרות יותר, וגלגלים בקוטר קטן יותר תוכלו לבצע תימרונים ופניות בקטנים קטנים הרבה יותר מ-29 מקבילים. ניסוי פשוט יהיה לעשות שמיניות על מגרש החניה – מיד תחושו בהבדל. אם אתם רוכבים אגרסיביים יותר תיהנו מזווית ההיגוי השטוחה יותר אשר מאזנת את החדות של תמוכות השרשרת ומקנה יציבות במהירות גבוהה ועל מעברים טכניים. הגלגלים הקטנים יותר יחד עם מזלג יותר קצר ושלדה קומפקטית יותר, נוטים פחות להתעוות בעומסי צד – מה שעוד מוסיף לדיוק וחדות ההיגוי. עוצמת בלימה? נכון – גם הבלמים יהיו יעילים יותר משתי סיבות: זרוע קצרה יותר לשטח, משקל עצמי מופחת לבלום.
אם אתם רוכבים מתחילים, חובבי קרוס קאנטרי ומתכננים לרכוב קילומטרים רבים – תיהנו מהאופי היציב והנטוע של אופני 29 אינטש. אם אתם מנוסים יותר, מעדיפים את ההנעה של כוח המשיכה, סינגלים טכניים מושכים אתכם יותר מקילומטרים של דיווש בערבה, תמצאו מזור באופני 27.5 אינטש – עם ההתנהגות החדה יותר – זווית ההיגוי השטוחה המאפשרת לתקוף מורדות, והמשקל העצמי הקל יותר – אלו האופניים למשחקים ושעשועים מסוג אחר. פעמים רבות שלדת 27.5 תאפשר גם שדרוג קל יותר של רכיבי מתלה – משהו שכדאי לחשוב עליו בהמשך.
בסופו של דבר – אופני 29 אינטש יהיו יותר רב-שימושיים. בין הטיולים הרגועים, להישרדות מטורפת בסינגלים טכניים – הם יתמודדו עם הרוב. זאת, מול 27.5 להם יתרון ברור בסינגלים ובפיתולים. ויש היום 29 אינטשרים עם גיאומטריה מאד מתקדמת המקנה להם מנעד שימוש עוד יותר רחב. אם צריך לקנות רק זוג אופניים אחד – 29 יתנו לכם יותר. אם אתם יכולים לרכוש שניים – פאק! קנו את שניהם…
מרידה נקטה בגישה שונה לגמרי כדי לטפל בהיסטריה סביב הצמיגים במידות "פלוס". ואלו אכן צצים ככלניות בבארי מתוך כל מותג וחנות אופניים. מרידה בחרה שלא להסב שלדה קיימת כדי לאכלס את הצמיגים הגדולים, ולא להתפשר עם גיאומטריה שנועדה לעשות משהו אחר לגמרי ולא להתמודד עם האתגרים של צמיגים רחבים מאד, גבוהים מאד ועם לחץ אוויר נמוך מאד (אפילו 13 PSI במקרים מסויימים). בצורה שמאד לא אופיינית ליצרן אופניים כה גדול, היא יצרה מוצר מקורי שבבסיסו נועד להבליט את התכונות הטובות-יותר של הצמיגים הללו ועל הדרך להחזיר לשטח את אופני השבילים קשוחי הזנב ולהרחיב את החיוך של הרוכבים. הביצוע לא מושלם אבל בהחלט שמאד קרוב.
מבחן אופניים מרידה ביג טרייל 800. שלדה עליזה עם זנב קשיח ומבנה מוצק, צמיגי 27.5 פלוס ויכול לייצר המון חיוכים. אופני פאן ושיחרור אגרסיות. צילום: רוני נאק
יעוד ותפיסה
כיף, כיף ועוד כיף. אלו אינם אופניים לרוכב סינגלים מתחיל, אלא דווקא לרוכב המיומן שרוצה אופניים לכיסוח אינטנסיבי של שעתיים, ולחזור ולזרוק את האופניים מטונפים במחסן. השלדה היא מאלומיניום, עשויה היטב, עם פיצ'רים עם ניתוב כבלים פנימי, ראש היגוי חרוטי, קרנק בפרס וכל המאפיינים של שלדה מודרנית. אבל לצד הפיזיולוגיה יש את המבנה אשר משלב זווית הגוי מתונה וזנב קצר מאד. כל זה מרמז על אופי שובב ועליז. הייעוד הכסאחיסטי הזה מתבטא במשקל הכולל – העומד על 13.5 ק"ג. ואפשר לראות בעין את רכיבי השלדה השונים, ואת האופן שבו הם מתחברים, כדי להבין שמדובר במבנה שנועד להתכסחות – להתגרד על סלעים ולחזור מחייך הביתה – פחות שן חותכת אחת – מבסוט!
הגיאומטריה של השלדה מספרת כמעט את כל הסיפור; זווית ההיגוי 67.5 מעלות, תמוכות שרשרת 427.5 מ"מ, שקיעה מזערית של 60 מ"מ של הקראנק. ובקיצור חצי קדמי ארוך ועם זווית היגוי שטוחה, משולש אחורי קצרצר ועם דרופ קטן בציר הקראנק ליציבות. ולטובת מי שלא קורא בזווית התרגום הוא אופניים בעלי תכונות זריזות ו"פליקאביליות" אבל חרטום ארוך לאותם מורדות טכניים. תוספת מאד נחמדה בעלת ערך לתחושת המוצקות הכללית הם נאבות וצירי BOOST מעובים ובנוסף אפשרות להסב את האופניים לשימוש בגלגלי 29 אינטש (דורש כמובן סט גלגלים אחר).
מבחן אופניים מרידה ביג טרייל 800. כידון רחב מאד וסטם קצר מאד מזרזים את ההיגוי. צילום: רוני נאק
איבזור
חבילת האבזור מאד מוצקה ועמידה: מעביר אחורי SLX ועליו פוקד שיפטר XT (בחרו במעביר הזול יותר שיהיה פחות כואב בכיס להחליף אחרי שיתפזר בכל בן שמן), מעצורים הידראוליים שימאנו M447 עם דיסקים של 180 מ"מ. ההילוכים הם סידור של 1X11 כאשר הפלטה האחורית ענקית ומציגה 46 שיניים. בחזית מזלג רוקשוקס YARI נהדר עם 130 מ"מ של מהלך ציר BOOST מעובה ואליו מחוברים סטם קצרצר וכידון סופר-רחב המזרזים את ההיגוי.
נאבות רחבות BOOST) FoBearing) שרוכות לחישוקי גלגל של מרידה ועליהם צמיגי ברוחב 2.8 טיובלס מתקפלים של מאקזיס. החידוש מבחינתי היה המפגש הראשון עם מוט אוכף הידראולי של מרידה שיש לו תרומה גדולה מאד בהקשר הזה.
משקל האופניים עומד על כ-13.5 ק"ג מוכנים לרכיבה והמחיר 8,200 שקלים (7,216 שקלים לחברי מועדון רוזן מינץ)
לקח לי קצת זמן להבין את הראש של האופניים ההלו. ושמחתי על ההזדמנות לרכוב על צמיגים ברוחב 2.8 ועם זנב קשיח המאפשר לבודד את התרומה של הצמיגים לפסטיבל הזה. וגם אם הם לא יעשו אותך למהיר ביותר על השביל, האופן שבו הם מאפשרים לך להמשיך ולדווש בזמן מעבר סלעים ולמצוא אחיזה היכן שאחרים מחליקים מאד מרשים. במקום שבו הצמיגים הרגילים עולים ומתגלגלים מעל למכשול – אלו השמנים – כאילו עוטפים אותו, סופגים את המפגש עם שפת ההתקפה של הסלע, חובקים ועולים מעליו. סוג של התנהלות שכל ג'יפאי זוחל סלעים מכיר היטב.
אופני ההרים הללו באמת הצליחו לייצר המון חיוכים. זריזות ההיגוי שלהם דורשת הסתגלות. הזנב קצרצר ויש הרבה משקל מאחור שעוזר להרים את הפרונט מעל מכשולים או פשוט לבצע חצאי סיבובים באוויר. מהצד השני של המטבע זווית היגוי שטוחה ומזלג קדמי נהדר מקנים בטחון רב במעברים טכניים ומאפשרים לטוס במורדות סלעיים ומפותלים בקצב הדורש לרוב אישפוז בכפייה.
מבחן אופניים מרידה ביג טרייל 800. הצמיגים השמנים בולעים הרבה מחירפוצי השבילים. האחיזה נהדר אבל כך גם ההתנגדות לגלגול כשלחץ אוויר נמוך. צילום: רוני נאק
נקודות חולשה היו היגוי מעורפל כשלחץ הצמיגים נמוך, תחושת מריחה של הגלגל האחורי בלחץ נמוך, משקל עצמי משמעותי למדי המכביד בטיפוסים ומעיק אם חלילה תחליטו לצאת לטיול XC ארוך איתם. האחיזה הרבה מאפשר בלימה הרבה יותר חזקה ממה שמערכות הבלם הבסיסיות מסוגלות לספק. גרסת 900 היקרה יותר מצוידת כבר במעצורים חזקים יותר של SRAM.
אפשר לרכוב גם במסלולי טיול ארוכים יותר. אז תהנו מספיגת הצמיגים אשר מקנה נוחות מצוינת על פני שבילים מחוטטים. אבל ככל שתורידו יותר לחץ אוויר כך תגדל ההתנגדות לגלגול וזה יעיק ויעייף ככל שיצטברו הקילומטרים – יחד עם המשקל העצמי הנכבד – האופניים האלו לא יהיו הבחירה הראשונה שלי ל-XC ארוך של יום שלם פלוס תיק כבד על הגב. לצד זאת, הדיווש יעיל למדי, הם מטפסים בסדר ותנוחת הרכיבה נוחה לאורך זמן.
מבחן אופניים מרידה ביג טרייל 800. מוט מושב הידראולי של מרידה היה נהדר והתפעול שלו מצויין. שימו לב לתמוכות המושב האגרסיביות – רמז לאופי של האופניים. צילום: רוני נאק
ראוי לציון
מוט האוכף של מרידה. היה תגלית. תפקד נהדר והיה מכפיל כוח ליכולת של האופניים הללו בעיקר בסינגלים טכניים ומורדות. אהבתי את מנוף התפעול שלו שבצורת שיפטר הילוכים – מבריק. ההתנגדות לגלגול של הצמיגים השמנים הייתה פחות משמעותית כשלחץ האוויר גבוה המחיר הוא אבדן אותו יתרון יחסי של גיהוץ וספיגת השטח. ניתוב הכבלים והעיצוב – מעולה! קודוס!
מה הייתי משנה
לאור היעוד האגרסיבי של האופניים הללו הייתי רוצה מעצור חזק יותר בחזית. לא בטוח שהייתי בוחר בדיסק מוגדל אלא מחפש XT משומש ותולה אותו במקום ה-447 שהם הכנה לצ'יפו. משקל…מגלח שני קילו לפחות. החלשת המבנה בעייתית באופניים שנועדו התפרעות בהגדרה ובכל זאת לז"ק הם כבדים.
תודה מיוחדת להונדה אשר השאילה לנו הונדה סיוויק טורר אשר בלעה לתוכה את כל מה שצריך – ונותר מקום לעוד קצת. צילום: רוני נאק
סיכום
מרידה ביג טרייל 800 היו תגלית עבורי והאופניים שגרמו לי לחוות ולהבין את כל מה שטוב ולא טוב בצמיגים הרחבים. הביצוע של מרידה לקונספט מעולה (למעט ההסתייגויות מעלה) וגם במידה רבה מורה על העזה מצד יצרן מיינסטרים היוצא מאזור הנוחות שלו.
הם לא יכולים להיות האופניים היחידים בבית. אבל הם כן יהיו הנשק המושלם לגיחת בוקר נמרצת בה תשאירו קלוריות רבות בשטח, תרוויחו צלקות כבוד על השלדה ותהיו רגועים – עד לרכיבה הבאה.
הם אולי לא האופניים הכי סקסיים על המדף של רוזן ומינץ אבל אחרי הרבה מאות קילומטרים – רובם ככולם על שבילים פתוחים ואווירת XC גיליתי אופניים שהם כיפיים, מהירים כשצריך וקשוחים כשמתבקש – וגם הצעת מחיר מעניינת למדי.
מבחן אופניים מרידה ביג 9 600. תמורה מצויינת לכסף ויכולת נאה בשבילים. צילום: פז בר
את עיקר הפוקוס תופסים בעת האחרונה אופני הרים עם גלגלי 29 אינץ' ומהלך מתלים ארוך – בואו נאמר מ-130 מ"מ ומעלה. אלו מייצרים את הבאז ברשת עם שבחים לאורכה ולרוחבה של המדיה הדיגיטאלית. פעמים רבות בצדק – אבל לא תמיד. ובואו נעזוב לרגע את הביקורת הפרטנית על מותג או כיול ספציפי ונרד לשורה התחתונה – המחיר. זה כמעט תמיד יהיה מאד גבוה – עשרות אלפי שקלים (אפילו לי התבטל מבחן ברגע האחרון בשל סדק בשלדת קרבון של אופניים ב-37 אש"ח). לרובנו אלה אופני חלומות – פוסטר שתולים מעל למיטה. אז בואו נצא רגע מהפרארי ונחזור לקיה מהשכרה – לעממי יותר וגם למי שמחפש את האופניים הטובים הראשונים אחרי שגילה את העולם הנשגב של אופני ההרים.
מבחן אופניים מרידה ביג 9 600. סט מלא של sram NX eagle – יחסי ההעברה מתאימים בול. צילום: פז בר
מרידה ביג 9 600 הם אופני XC – קרוס קאנטרי – עם זנב קשיח ומתלה קדמי עם 100 מ"מ של מהלך. לשלדה גיאומטריה מודרנית לגמרי – בכל זאת מדובר בדגם 2019 – עם תמוכות שרשרת באורך 440 מ"מ, זווית היגוי של 70 מעלות, זווית מושב של 73 מעלות. השלדה עשויה מאלומיניום 6061 בחלקה עם דפנות כפולות ובעוביים משתנים. בנוסף יש גם ראש היגוי חרוטי וניתוב פנימי לחלק מהכבלים כמו גם נקודות עיגון לסבל והלחמות מוחלקות ונאות.
מבחן אופניים מרידה ביג 9 600. מזלג מניטו עם 100 מ"מ מהלך, שיכוך החזרה ונעילה. צילום: פז בר
בחזית תמצאו מזלג לא שגרתי – Manitou Markhor Comp המספק מהלך של 100 מ"מ, קפיץ אוויר, שיכוך החזרה ונעילת מהלך מהכידון.
על הבלימה אחראית מערכת של שימאנו. מעצורי דיסק הידראוליים עם דיסקים בקוטר 160 מ"מ בכל גלגל. שימאנו גם מספקת את טבורי הגלגלים כשהחישוקים כבר מגיעים ממרידה ושרוכים לטבורים עם שפיצים עבים למדי.
על ההנעה מופקדת מערכת SRAM NX eagle – נכון לא התבלבלתי 1X12 וסט מלא של NX כולל שיפטר, גלגל שיניים קדמי ואפילו שרשרת. בהחלט הפתעה לטובה.
מבחן אופניים מרידה ביג 9 600. כידון רחב של מרידה ומנוף הנעילה של המזלג. צילום: פז בר
עוד אציין את קיט האיבזור שכולו מבית MERIDA – וזה כולל אוכף מצויין וכידון רחב, הדסט וסטם. וכמובן צמיגי XC מעולים – IKON של מאקסיס.
המשקל של כל זה עומד על 13.6 ק"ג מוכנים לרכיבה (מידה L פלוס ג'יפה בפנימיות ודוושות SPD).
המחיר עומד על 5,000 שקלים או 4,400 שקלים לחבר מועדון רוזן ומינץ
מבחן אופניים מרידה ביג 9 600. איזון טוב בין יציבות לזריזות התמרון. צילום: פז בר
רכיבת המבחן לקחה אותנו לשבילים הפתוחים שבין לכיש ללהב, עוד לופ בסינגל בארי – שאז עוד לא קיבל המון גשם – וסיבוב נוסף על הסינגל בשמורת חוף השרון. גיחה נוספת קצרה גם ללופ אחד כחול בבן שמן – כי צריך.
הדבר הראשון ששמתי אליו לב הוא יחסי ההעברה. והיו לי חששות מוקדמים לגבי זה – בעיקר לאור המשקל של האופנים שאינו מאד רזה. להפתעתי בחירת יחסי ההעברה מעולה! הם פשוט עשו לי את האופניים ומספקים הילוך נכון בכל שיפוע אם זו עליה תלולה או מורד מהיר – ואפילו קרוז נטול מאמץ על שביל שדות שטוח. העברת ההילוכים היא סראמית קלאסית – ז"א איתנה ותכליתית – ולא נרשמו פישולים תחת עומסים, ליכלוך או אחרי קראש מזדמן.
מבחן אופניים מרידה ביג 9 600. יחסי העברה טובים, דיווש יעיל בעליה והעברת הילוכים אפילו תחת יד גסה. צילום: פז בר
הדור האחרון של מעצורי הבסיס של שימאנו נהדר. הרבה יותר מוצלח – לדעתי – ממה שיש לחברים של סראם להציע ברמות המחיר האלה. ובהקשר שלנו הציגו ה-MT200 עוצמת בלימה טובה, יכולת מינון נהדרת ואף היו עמידים יחסית בפני חימום במורדות ארוכים. מנוף ארוך למדי – וחוסר יכולת לכוון את המרחק מהגריפ הם נקודות חולשה – אבל בראי המחיר אפשר לסלוח.
כל-כך התרגלנו לבולמים של פוקס או רוקשוקס שכמעט ששכחנו שיש גם אחרים. מניטו מזנבת בשני הענקים לא רק עם קיטים של מעצורים אלא גם רכיבי מתלה. כאן תקבלו מזלג מרשים למדי. עם רגליים בקוטר 30 מ"מ ומהלך מרוסן היטב ובר כיול או נעילה. לא תמיד רואים מזלג ברמה כזו בנקודת מחיר כה נמוכה. בקצב מהיר על קטעים שבורים ואבנים הספיגה הייתה נהדרת ולא אחת הצילה את עבדכם שהיה נלהב מדי בלברוח מעדת זאבים עוטי טייץ' שרדפה אחריו.
מבחן אופניים מרידה ביג 9 600. תמורה מצויינת לכסף ויכולת נאה בשבילים. צילום: פז בר
פחות אהבנו: צמיגי IKON של מקאסיס הם נהדרים אבל בהקשר הזה לקדמי היו קשיים למצא אחיזה בעיקר בפניות ועל קרקע רכה. תולדה של זווית יחסית שטוחה ומשקל? ייתכן. זה שאין פירוק מהיר לגלגל הקדמי (רק מאחור) זה די מעצבן כשצריך להכניס אופניים לתוך המכונית. ודבר אחרון נוקשות השלדה בנחיתות מקפיצות ופגישות עם סלעים חדי זווית – אאוץ'. צריך לעמוד אין פלקס בכלל.
מבחן אופניים מרידה ביג 9 600. תמורה מצויינת לכסף וגם כיף בשבילים. צילום: פז בר
בסיכומו של דבר – האופניים תואמים את הגדרת היצרן לאופי ולשימוש. הם יציבים כשצריך, ויודעים לתמרן בסינגלים כשבא. השלדה מאד נוסכת בטחון מבלי להרגיש כמו קטר גמלוני שלא רוצה לפנות בסיבוב. חבילת הרכיבים ההיקפית מצויינת ועמידה ומערכת ההנעה היא מקומת מחיר גבוהה יותר והוכיחה שהיא הרבה יותר מרק קישוט על השלדה. למי הם יתאימו? לרוכב מיומן שרוצה אופני אימונים מהירים. לרוכב מתחיל שמחפש אופניים שאפשר לרכוב עליהם וגם הייתי חושב עליהם כאופציה מעניינת לאופניים עירוניים מהירים.
רוזן מינץ – יבואנית אופני מרידה – פותחת את 2019 עם היצע גדול ומגוון של דור חדש של אופני הרים חשמליים. טווח המחירים נרחב ומתחיל מכ-15 אלף שקלים לאופני 29 אינץ' עם זנב קשיח ועד לכ-33 אלפי שקלים (מחירים רשמיים – חברי מועדון נהנים מהנחה משמעותית) לאופני חלומות עם איבזור קצה ולוק מדהים. כל דגמי האופניים מונעים עם מנועי שימאנו – להם יש שירות ואחריות בישראל על ידי DAA – וסוללת 504WH נשלפת עם יתרונות של פיזור חום עדיף, קלות לטלטל לטעינה שלא בקרבת האופניים ועוד. משקל המנוע של שימאנו עומד על כ-2.8 ק"ג ומידותיו הקומפקטיות מסייעות לשמור על מרווח גחון טוב בשטח. האחריות למערכת החשמלית היא לשנתיים.
מתקפת אופני הרים חשמליים במרידה. ה-E-ONE SIXTY לרוכבים אגסיביים שצריכים לטפס בשביל לרדת ממש מהר. צילום: יח"צ
לטעימה רכבנו בקצרה על שני זוגות: MERIDA E-ONE SIXTY 900 – גדולים ואגרסיביים במשקל של 22.4 ק"ג ומצויידים היטב עם מזלג LYRIC, רכיבי שימאנו XT ועוד – המחיר 27 וחצי אש"ח.
מתקפת אופני הרים חשמליים במרידה. אותו מנוע חשמלי – קיט תכליתי לרכיבות שבילים. ומחיר מפתיע. צילום: יח"צ
זוג שני ומאד מפתיע היה MERIDA E-ONE TWENTY 500 – אלו אופני שבילים עם מהלך של 130 בחזית ו-120 מ"מ מאחור וקיט אביזרים של SUNTOUR. המנוע זהה לזה שבגרסאות היקרות יותר כשהשינוי הוא בצג המידע ומתגי ההפעלה שעל הכידון. המחיר שכרגע במבצע עומד על 15 אלף שקלים בלבד. ומרכיבת התרשמות קצרה בבן שמן ותל חדיד אני יכול לומר שהאופניים האלו מאד הפתיעו לטובה – מצפה למבחן ארוך ומעמיק יותר.
מתקפת אופני הרים חשמליים במרידה. ONE TWENTY מקסימים במחיר של 15 אש"ח?! צילום: יח"צ
בנוסף צפויים רוזן מינץ להעשיר בקרוב את הליין החשמלי שלהם עם אופני עיר חשמליים בשם אספרסו שיגיעו גם הם עם המנוע של שימאנו ויהיו מצויידים במעצורים הידראוליים, מתלים וטווח רכיבה עצום. המחיר יעמוד על כ-13 אש"ח. וזה לא הכל – בקנה גם סחורה חשמלית של רוקי מאונטיין עם מערכת הנעה מתוצרת עצמית. כשנוכל נשים ישבן גם עליהם.
אז אם אתם עדיין מתלבטים, דעו לכם שאתם לא לבד. הנה הסיפור שלי:
אני רוכבת שטח מזה כ-6 שנים, נוטה יותר לכיוון האנדורו. את הרומן שלי עם האופניים התחלתי עם "ירושה" של אופני ספשילייזד זנב קשיח 26 אינץ' ורכיבות בנמל תל אביב – די סטנדרטי. אחרי חברות ב"גרופי" והתקשרות עם המון רוכבים מכל מיני סוגים השתדרגתי לאופני SJ של ספשילייזד שיכוך מלא. כשאלו התעייפו התקדמתי והגדלתי מעט את קוטר הגלגלים ל-27.5 כשברגמונט טריילסטר 9.0 מהודרים-אך-קשוחים באמתחתי. מצאתי בהם את האיזון הנכון בין זריזות ליכולת לספוג את כל השטויות שאני עושה בשטח. איתם אני רוכבת עד היום ונהנית מכל רגע!
אז למה בכל זאת חשמליים אתם שואלים ?
המסע לאופניים החשמליים עובר דרך הרבה עליות. כרמית והמפלסת. צילום: רוני נאק
שמחה ששאלתם
שנים שאני משפצרת לעצמי את חבורת החברים שרוכבים איתי. הגעתי למינון המורכב מחברים שמושכים אותי בקצב (בעליות אני נשפכת או שהם צריכים להאט את עצמם ובסוף גם לחכות לי עם פרצוף משועמם בראש המעלה) ובניהם בן הזוג האהוב שלי. וכמה חברים אחרים הרוכבים בקצב שלי או קצת פחות מהירים וטכניים ממני.
בהתחלה זה היה מן רעיון הזוי כזה: "אולי אני אקנה אופניים חשמליים?". ומיד טלטלתי את ראשי לשלילה ואמרתי לעצמי: "אני? מה פתאום! שאני אוותר לעצמי ככה?".
ופה ושם התחילו לצוץ כל מיני מותגי אופניים שהביאו את הדגם שלהם בחשמליים. ניסיתי אותם "על הדרך", כמו שאומרים, רכבתי על ברגמונט חשמליים עם זנב קשיח שבדקתי בחורשים ומצאתי שהקרנק שלהם ממש נמוך לי. היה גם ניסיון עם GT חשמליים שניסיתי בגבעת המורה כשאני רוכבת מאחורי אישי היקר והמהיר ומדרבנת אותו בעליה. אותה עליה שעבורי הייתה מחושמלת ללא מאמץ והוא ירק שם דם. אך אף אחד מהם לא באמת עשה לי את זה.
החשמל היה כיף והוריד משמעותית את המאמץ בעליות הקשות. במיוחד בעליות הטכניות. אלה התובעות אחרי מאמץ אירובי, גם מאמץ אנאירובי נוסף שכבר לא היה לי לתת כשאני על אופנים ללא מנוע. אבל עד לפני כחודש לא מצאתי את הדגם שאפשר לי ליהנות מהמשך הרכיבה בסגנון הטכני בירידה שאני כל כך אוהבת וגם את התמיכה בעליות שמנוע העזר החשמלי מאפשר. והאמת שזה גם לא היה לי כל כך לחוץ לבדוק ולחקור את זה כי מה, "שאני אקנה חשמליים? ". לאן ילך כל הכושר שלי שכבר הצלחתי להרוויח ביזע לא קל בכלל? וכל הדיבורים בקבוצות האופניים על כמה זה רע, ואיזה נורא זה "החשמלוקים שיותר גרועים מאופנועים כי אפילו לא שומעים אותם מתקרבים במהירויות גבוהות". בסופו של דבר זה נשמע כמו דיבורי קנאה, אבל באמת דאגתי לזה שבסוף אני לא אעשה מספיק ספורט.
המפלסת: מרידה EONE SIXTY 800. צילום: רוני נאק
אפקט תמנע
אחרי הסמרתון השנה (2019), כשנקרתה בפני ההזדמנות לרכב בתמנע בסינגל המכרות החדש שאורכו כ-35 ק"מ, בדקתי לעצמי את האפשרות לקבל אופניים חשמליים להדגמה (ולא היה משנה לי בכלל של איזה יצרן) כי אורך המסלול קצת איים עלי וחשמל היה בהחלט מפיג את החשש הזה. לצערי הפרוצדורה קצת בירוקרטית ודורשת הרשמה מראש והמתנה יחסית ארוכה. אז החלטתי שאוותר על החשמליים ועם קצת מאמץ נוסף חשבתי שאצליח לסיים את המסלול – בראבק.
סביב הק"מ ה-30 התחלתי להרגיש שכל הגוף כבד לי, שאין לי אוויר, הראש תקוע ברצפה וכל אבן מוציאה אותי משיווי משקל. פשוט נגמרתי. לקח לי כיומיים להתאושש מהחוויה ובינתיים המשכתי עם הרגשת החמצה קלה שלא סיימתי את כל המסלול ואני חייבת לתת שם אקסטרה 5 ק"מ כדי להרגיש טוב עם עצמי.
בינתיים הספקנו לרכב עוד כמה סינגלים מעניינים במקומות נוספים ביניהם סינגל חוף הכרמל שנפתח לא מזמן וחובה בתוכו 42 ק"מ של עבודה ללא מנוחה. ושוב קיצרתי. ושוב הרגשת החמצה. שתי חובות בחודש אחד!
המסע לאופניים החשמליים עובר דרך הרבה עליות. כרמית והמפלסת בדרך הסוכר. צילום: רוני נאק
הארה
וככה,כשאני אוגרת חובות, חזרתי לעבודה. באמצע יום עבודה פתאום קיבלתי טלפון מרוזן מינץ אליו פניתי כשנזקקתי לחשמליים. הוא אמר שהאופניים החשמליים להדגמה נמצאים אצלו בחנות אם אני רוצה, שאגיע לאסוף – עכשיו. זה היה בפורים (זוכרת שהגעתי לחנות מחופשת לחתולה. מיאו…) היו לי ימי חופש והופ הגעתי! לא שאלתי אפילו איזה אופניים מחכים לי. לא עניין אותי הדגם, לא חקרתי עליו ברשת או אצל חברים. הייתי יחסית אדישה: "יש חשמל וזה מה שחשוב" חלפה המחשבה בראשי.
הבחור האדיב מהרשת היה נחמד מספיק והעלה לי את האופניים על המנשא של הרכב כך שלא הייתי מודעת עדיין למשקל המטורף שיהיה עלי להרים כשארצה לקחת אותם אל מחוץ לאזור שלי.
23 ק"ג, פחות או יותר, של שלדה, סוללה וצמיגים עבים ברוחב 2.8 שאני פשוט לא מסוגלת להרים! וגם להוריד אותם ממנשא הגלגל של הרכב שלי, התגלה כפרוייקט משמעותי לגב המיוסר שלי. עם לוגיסטיקה מוגבלת, נאלצתי לוותר על ההנאה שבלרכוב איתם רחוק מהבית ולהסתפק בבחינה שלהם ביער הקרוב ביותר לביתי – יער חורשים.
המסע לאופניים החשמליים עובר דרך הרבה עליות. כרמית והמפלסת. צילום: רוני נאק
דרופ של גיבורים
קבעתי עם חבר להיפגש ביער בבוקר המחרת לרכיבה משותפת. החבר לא חשמלוק אבל קיבל את המידע וזרם איתי. בבוקר המחרת, בדרכי לפגוש את החבר איתו קבעתי, התערב הגורל/הקארמה והיקום (כולם בבת אחת!) והציבו לי שני רוכבים על חשמליים. גם הם בדיוק בכניסה לסינגל והתחילו את הרכיבה, הציעו לי באגביות שכזו להצטרף אליהם. אמרתי לעצמי:"למה לא, עד שידיד שלי שקבעתי איתו יגיע – אעשה סיבוב הכרות קטן".
הסיבוב הקטן הזה הפך לסיבוב גדול! מסתבר שגם את האופניים החשמליים ניתן לאתגר במיוחד בעליות הטכניות. אז שני החשמלוקים הנוספים שהיו אסרטיביים מספיק הצליחו לדלג ולעלות מעל המון מכשולים שאני הייתי המומה שניתן לעבור בכלל ולקחו אותי למקומות ביער. יער שאותו אני מכירה כמו את כף ידי, ומכשלוים שאני לא מעזה להגיע אליהם מפאת קושי טכני ואירובי. והנה פתאום נפתח לי צוהר לעולם חדש ומזהיר. הכל עביר!
הרגשתי כמו אופנוע! קיפצתי ודרסתי עליתי ודחפתי כמעט הכל בסינגלים קשוחים יחסית שהייתי מוותרת לעצמי שם המון כשאני עם אופניים ללא מנוע עזר.
הגלגלים השמנים נסכו ביטחון וייצבו אותי בצורה מדהימה על קרקע מלאת קוצים, אבנים, סלעים, בורות ושיפועי צד משתנים. השילוב בין הבולמים ששיככו את מרבית הקשקושים לבין הגלגלים העבים שדרסו הכול נתן תוצאה של יציבות מאוד מרגיעה. היתרון בחשמל – לא צריך לדאוג למשקל הגלגלים שמנים ששוקלים יותר ומתנגדים יותר לגלגול. אלו ברגיל דורשים כוח דחיפה אימתני ברגליים ועכשיו זה כבר לא אישו.
המסע לאופניים החשמליים עובר דרך הרבה עליות. כרמית והמפלסת. צילום: רוני נאק
וכך אחרי סיבוב גיבורים מחושמל בחורשים והבנה בסיסית של היכולות של המכונה הזו, הרגשתי את האדרנלין וההתרגשות שהיתי מרגישה כשהייתי מצליחה לעבור בפעם הראשונה אלמנטים מסובכים בתחילת דרכי הטכנית.
קבעתי שוב ליום המחרת עם רוכב אפיקיסט לענייני עליות לעשות סיבוב ולאתגר אותו בעליות הקשות יותר של היער. לא יאמן, אבל אפיקיסט ראה את הגב שלי. אז נכון שזה מרגיש טיפה כמו תרמית אבל אני מחויכת ונהנית ולא צריכה יותר לחכות בין רכיבות בגלל שהגוף שלי מרוקן מאנרגיות.
כשהחזרתי את אופני ההדגמה חזרה לרשת ושאלו אותי: "נו, איך? ", עניתי עם חיוך מרוח כמו אחרי משתה של ארבע כוסות בפסח: "היה מעולה!". אפילו פירטתי ללקוח נוסף שעמד ודיבר עם המוכר של הרשת ששקל אם לקנות אותם, מדוע כדאי לו. מהחנות יצאתי עם תחושה כאילו השארתי את הכלב שלי בכלביה העירונית לתצפית כלבת. השארתי משהו שהיה לי כיף איתו ואני אוהבת, מאחור.
ניסיתי לשכנע את עצמי שהטכנולוגיה עוד אמורה להשתפר ושאני לא מסוגלת להרים את המשקל הזה, ולא מתאימה עכשיו הוצאה כזו, וזה בטח מלא טיפולים. וכמו שהבנתם, לא ממש חקרתי את הנושא לעומק.
המסע לאופניים החשמליים עובר דרך הרבה עליות. כרמית והמפלסת. הופה פארק קנדה. צילום: רוני נאק
ללחוץ על ההדק
אבל כחודש לאחר מכן, כשנסענו והגענו בטעות לאילת בחוה"מ פסח, בעוד אנו (אני ובן זוגי המדהים) רובצים על החוף בקצא"א ומתדיינים על מזג האוויר הסוער במרכז והשמש הקופחת עלינו בעיר השמש הנצחית, העליתי את הרעיון לקפוץ לחנות הרשת לבדוק כמה עולים האופניים האלו בעיר שאמורה להיות ללא מע"מ. ככה – להשכלה.
מה אספר ומה אומר, המחיר אמר את דברו. חטפתי את הזוג הכמעט אחרון מהחנות ועם לב רועש גועש ומתרגש וללא אוויר בריאות ועם דיסוננס מאוד גדול בין הראש ללב, קניתי והתחשמלתי לי. מוצפת רגשות והתלהבות. עוד על כביש הערבה צפונה וחזרה למרכז קבעתי רכיבה ליום המחרת (בגלל מזג האוויר דרך הסוכר הייתה הבחירה הכי הגיונית) ו…. עפתי מאושר!
אם היה אפשר לתאר לכם כך שתוכלו לדמיין בעיני נפשכם את הדבר שגורם ללב שלכם לקפוץ משמחה ואת החיוך הנסוך על שפתותיכם – אז זה היה המצב אצלי.
מהירות, שיכוך, יציבות, ביטחון, הכל היה שם. אחרי הרכיבה בסוכר האופניים קיבלו שם החיבה שלהם "המפלסת" (מבטא פרסי ל"מפלצת") ואני נהנית מכל שנייה איתם!
וכדי שלא תחשבו שמטרת האופניים היא רק מדבריות. יום למחרת התייצבתי לרכיבה ביער קנדה, שתמיד היה מחסל אותי בגלל עליה הארוכה והסלעים שדורשים הרמת גלגל. עד שהייתי מגיעה לירידה נשמתי הייתה יוצאת. בניגוד לכל הפעמים הללו – על החשמל הייתה לי רכיבה כיפית. יכולתי לנשום ולשמור על ראש מורם, לעשות סיבוב ארוך יותר ולאתגר את החברים המהירים שלי שתמיד הייתי משתרכת אחריהם. עולם חדש נפתח.
אז אם לתמצת הכל אלו היתרונות והחסרונות של אופני הרים חשמליים – בעיניי:
יתרונות:
– הנאה (מהנוף, מהרכיבה, מהאלמנטים)
– לעמוד בקצב של רוכבים חזקים/מהירים.
– יותר שטח/יותר ראנים/יותר ק"מ בפחות זמן
– להגיע לירידות ולסינגלים הטכניים עם אוויר בריאות.
– אפשרות להתמקד רק בטכניקה (סיבובים, מבט, גינות סלעים, מנח גוף).
– להגיע לסינגלים ארוכים שפעם לא חשבנו לעשות
– אין צורך בזמן התאוששות מהרכיבה
– מהירות ונשימה מספקת באלמנטים הטכניים שמורידה את סף הנפילות בגלל חוסר כוח ואוויר.
– קביעת הקושי בעצמי – כיבוי/מצב עזר נמוך יותר מהמנוע במקומות שארצה להתאמץ יותר/שאין צורך להתאמץ.
חסרונות:
– עוד מערכת נוספת להתעסק איתה (חשמל): עדכוני גרסה, חיי סוללה, זהירות בשטיפות של האופניים – והובלה שלהם.
כמו גל שהולך ומתגבר, יש בשבועות האחרונים תחושה שהנה אופני ההרים החשמליים קנו להם אחיזה איתנה בשוק. והרשת מוצפת בפוסטים בעד ונגד. מול חוויות הרכיבה של המחושמלים החדשים יש הקנטות של הטהרנים הנותרים אנאטומיים. רוכבים מחליפים קבוצות, נאמנויות מתחלפות בהיסט מתג. פתאום יש לעשות עידכוני תוכנה, להוריד אפליקציות, להתממשק בין האופניים לסמארטפון – עולם חדש. אבל יותר מזה, אופני ההרים החשמליים נותנים BOOST לענף ששחקנים רבים בו חווים ירידות – לא כולם מיינד U.
אז הנה ההיצע – כפי שמצאנו ברשת, לא לפי סדר מסויים וכן לפי מה שיש באתרי היבואנים – כולל המחירים הרשמיים לא מבצעים זמניים או הנחות קבועות. לא שמת באתר – אתה לא קיים. עולם חדש.
TREK
POWERFLY 7
יישום: TRAIL
מהלך: ז"ק/100 מ"מ
מנוע: בוש פרפורמנס CX מצבר 500WH
קיט: שימאנו SLX, DEORE
מחיר: 19,500 שקלים
POWERFLY FS 5
יישום: TRAIL
מהלך: 130/130 מ"מ
מנוע: בוש פרפורמנס CX מצבר 500WH
קיט: שימאנו DEORE, MT200
מחיר: 21,450 שקלים
POWERFLY FS 7 PLUS
יישום: TRAIL
מהלך: 130/130 מ"מ
מנוע: בוש פרפורמנס CX מצבר 500WH
קיט: שימאנו SLX, DEORE
מחיר: 25,500 שקלים
POWERFLY LT 7 PLUS
יישום: AM
מהלך: 150/160 מ"מ
מנוע: בוש פרפורמנס CX מצבר 500WH
קיט: שימאנו XT, MT520
מחיר: 26,500 שקלים
KTM
MACINA KAPOHO 272 29' 2018
יישום: AM
מהלך: 160/150 מ"מ
מנוע: בוש פרפורמנס CX מצבר 500WH
קיט: שימאנו XT, ZEE
מחיר: 27,500 שקלים
MACINA KAPOHO 2974 2019
יישום: AM
מהלך: 160/150 מ"מ
מנוע: בוש פרפורמנס CX מצבר 500WH
קיט: שימאנו XT, TEKTRO
מחיר: 18,900 שקלים
MACINA KAPOHO LT 272
יישום: AM
מהלך: 165/150 מ"מ
מנוע: בוש פרפורמנס CX מצבר 500WH
קיט: שימאנו XT, XT
מחיר: 25,000 שקלים
MACINA LYCAN 275
יישום: TRAIL
מהלך: 125/125 מ"מ
מנוע: בוש פרפורמנס CX מצבר 500WH
קיט: שימאנו DEORE, M6000
מחיר: 17,900 שקלים
MERIDA
eBIG SEVEN / BIG NINE 500
יישום: XC
מהלך: ז"ק/100 מ"מ
מנוע: Shimano E7000 מצבר 504 WH
קיט: שימאנו DEORE, MT200
מחיר: 9,749 שקלים
eBIG TRAIL 500
יישום: XC
מהלך: ז"ק/130 מ"מ
מנוע: Shimano E7000 מצבר 504 WH
קיט: שימאנו DEORE, MT400
מחיר: 12,749 שקלים
EONE-TWENTY 500
יישום: TRAIL
מהלך: 130/130 מ"מ
מנוע: Shimano E7000 מצבר 500 WH
קיט: שימאנו DEORE, MT500
מחיר: 14,756 שקלים
EONE-SIXETY 500
יישום: TRAIL
מהלך: 160/160 מ"מ
מנוע: Shimano E7000 מצבר 500 WH
קיט: שימאנו DEORE, MT500
מחיר: 15,374 שקלים
EONE-TWENTY 800
יישום: TRAIL
מהלך: 130/130 מ"מ
מנוע: Shimano E8000 מצבר 500 WH
קיט: שימאנו SLX, SLX
מחיר: 17,999 שקלים
EONE-SIXTY 800
יישום: AM
מהלך: 160/160 מ"מ
מנוע: Shimano E8000 מצבר 500 WH
קיט: שימאנו SLX, SLX
מחיר: 17,999 שקלים
EONE-SIXTY 900
יישום: AM
מהלך: 160/160 מ"מ
מנוע: Shimano E8000 מצבר 500 WH
קיט: שימאנו XT, XT
מחיר: 20,624 שקלים
EONE-SIXTY 900E
יישום: AM
מהלך: 160/160 מ"מ
מנוע: Shimano E8000 מצבר 500 WH
קיט: שימאנו XT Di2, saint
מחיר: 24,971 שקלים
GHOST
HYBRIDE SLAMR X S3.7+ ALU
יישום: AM
מהלך: 140/160 מ"מ
מנוע: Shimano E8000 מצבר 504 WH
קיט: שראם GX,TRP
מחיר: 24,300 שקלים
SPECIALIZED
LEVO EXPERT CARBON 29
יישום: AM
מהלך: 150/150 מ"מ
מנוע: Specialized 2.1 מצבר 700 WH
קיט: שראם X1,CODE R
מחיר: 35,695 שקלים
LEVO COMP 29
יישום: AM
מהלך: 150/150 מ"מ
מנוע: Specialized 2.1 מצבר 500 WH
קיט: שראם GX,GUIDE R
מחיר: 25,995 שקלים
Kenevo Expert
יישום: AM+
מהלך: 180/180 מ"מ
מנוע: Specialized 1.3 מצבר 504 WH
קיט: שראם GX,CODE R
מחיר: 30,995 שקלים
HAIBIKE
XDURO ALLMTN 2.0
יישום: AM
מהלך: 160/150 מ"מ
מנוע: YAMAHA מצבר 500 WH
קיט: שימאנו DEORE, MT520
מחיר: 16,695 שקלים
SDURO FULLSEVEN LT 4.0
יישום: AM
מהלך: 160/150 מ"מ
מנוע: YAMAHA מצבר 500 WH
קיט: שימאנו DEORE, MT5 MAGURA
מחיר: 13,995 שקלים
GT
eVerb Current
יישום: TRAIL
מהלך: 120/120 מ"מ
מנוע: Shimano E8000 מצבר 504 WH
קיט: שימאנו DEORE, MT500
מחיר: 16,997 שקלים
eVerb AMP
יישום: TRAIL
מהלך: 130/130 מ"מ
מנוע: Shimano E8000 מצבר 504 WH
קיט: שימאנו SLX, M6000
מחיר: 20,398 שקלים
ROCKY MOUNTAIN
ALTITUDE A70
יישום: AM
מהלך: 150/160 מ"מ
מנוע: Dyname 3.0 מצבר 635 WH
קיט: שראם GX, GUIDE R
מחיר: 28,999 שקלים
INSTINCT A70
יישום: AM
מהלך: 140/140 מ"מ
מנוע: Dyname 3.0 מצבר 635 WH
קיט: שראם GX, GUIDE R
מחיר: 28,979 שקלים
ALTITUDE C70
יישום: AM
מהלך: 150/160 מ"מ
מנוע: Dyname 3.0 מצבר 635 WH
קיט: שימאנו XT, XT
מחיר: 35,979 שקלים
ALTITUDE C90
יישום: AM
מהלך: 150/160 מ"מ
מנוע: Dyname 3.0 מצבר 635 WH
קיט: שימאנו XT, SAINT
מחיר: 41,979 שקלים
SCOTT
GENIUS eRIDE 720
יישום: AM
מהלך: 150/150 מ"מ
מנוע: SHIMANO E800 מצבר 500 WH
קיט: שראם NX, MT520
מחיר: ? שקלים
FANTIC
XF1 INTEGRA
יישום: AM
מהלך: 160/160 מ"מ
מנוע: BROSE מצבר 630 WH
קיט: שראם NX, GUIDE T
מחיר: 23,900 שקלים
XF1 CARBON
יישום: AM
מהלך: 160/160 מ"מ
מנוע: BROSE מצבר 630 WH
קיט: שראם GX, CODE R
מחיר: 32,500 שקלים
XF1 INTEGRA 180 RACE
יישום: AM+
מהלך: 180/180 מ"מ
מנוע: BROSE מצבר 630 WH
קיט: שראם GX, CODE R
מחיר: 28,500 שקלים
מה באופק?
בקרוב נראה שחקנים נוספים המצטרפים לעדת החשמל. מרביתם מתמודדים עם דרישות התקינה של משרד התחבורה – מי בהצלחה ומי בפחות. אותם הליכי תקינה אשר אגב מונעים יבוא אישי של אופניים חשמליים ממותגי המכירה הישירה כמו YT וקומנסאל (יחד עם הבעייתיות של הטסת סוללות ליתיום נפיצות) – שכבר יש להם אופני הרים חשמליים בהיצע.
אם קראתם את הטור שלי בעבר, ייתכן שנתקלתם בכתבה "כך התחשמלתי" שם שיתפתי מה היו חששותיי לפני קניית אופני הרים חשמליים. בין אחד החששות שמניתי – אחד מהם התממש. זה מה שקרה.
מאז שקניתי את החשמלוקים שלי אני יוצאת ליותר טיולים, יותר פעמים בשבוע, עם יותר אנשים ורוכבת הרבה יותר קילומטרים. בתכל'ס מתעייפת פחות, נהנית הרבה יותר.
מספר חודשים אחרי שרכשתי את הצעקה האחרונה בתחום אופני השטח האגרסיביים : אופניים חשמליים של מרידה דגם one sixty 800m, יצאתי כהרגלי לאחרונה לאחת הרכיבות המשותפות עם שותפי לחיים. שבמקרה הוא גם שותפי לשיגעון האופניים ולכל השאר. שם קוד "כפרוני". זו הייתה אחת מרכיבות האקספלורציה שלנו: הוא קובע את היעד, הוא מסתכל ובוחן את המפות, הוא נוהג ומביא אותנו לשם, הוא מנווט ואני רק מצטרפת כדי שלא יהיה משעמם.
קיץ בככר סדום והכל יפה. צילום: רוני נאק
הפעם היעד היה: "חריץ בחוואר משופר". שזה בגדול הרחבה והעשרה של מסלול החריץ בחוואר שרכבנו כמה שבועות לפני כן. כמו בפעם הקודמת חנינו בנאות הכיכר, התארגנו ליציאה כשאני מוודאת שהסוללה טעונה במלואה, שלוקר שמן מ-מים, חטיף אנרגיה וקפה שחור עם מלא הל כמו שאני אוהבת והתחלנו לדווש.
התחלת דיווש קלילה בתוואי של קניון בעל קרקע רכה. קטעים של חול זיפיזיפי שאך נשטפו בגשם של יום האתמול והשלשום – אחרים מהודקים למדי. החשמליים מתקדמים בזמזום מנוע מונוטוני יחסית יחד עם קצב הדיווש. דיווש לא קשה תודות לעזרה של המנוע הזמזמני כשלצידי כפרוני מתאמץ אל מול החול שיוצר חיכוך גדול יחסית עם הגלגל. אפשר לשמוע היטב את הצמיגים המפלסים דרכם בחול הלבן של הערוץ. אחרי כשעת דיווש קלה, הכריז כפרוני על הפסקה ומצאנו את עצמנו כבר אחרי כ-15 ק"מ מהזינוק.
קיץ בככר סדום והכל יפה. צילום: רוני נאק
מוציאים קפה, לוגמים, מקשקשים, מורידים שכבות של ביגוד מיותר. 24 מעלות ושמשי – כי בפברואר הקיץ הגיע לחריץ בחוואר! ניווט מדויק של כפרוני הביא אותנו לחצי השני "המשופר" של החריץ בחוואר. הכניסה לערוץ השני – זה שיחזיר אותנו לנאות הככר היה מאתגר למדי. שם – בקטע המעבר – מצאנו תוואי קצת יותר קשה לדיווש: בחלקו קניון צר כרוחב הכידון ומלא אבנים גדולות ורופפות, מעט יותר גבוה חול פודרה טובעני ורך כלל לא מהודק, ומלא במחילות חפורות של מיני חיות מדבר (בעיקר ארנבות גדולות אזניים וצמאות דם). כל זה – איך לא – במגמת עליה תלולה.
נייוט מאתגר בין החריצים. צילום: כרמית ארנרייך
בעוד כפרוני הוביל את אופניו ביד, אני אתגרתי את עצמי מעט עם מצב BOOST על החול הרך בעליה עם הפתעות בצורת בורות וחלקים מההר שנופלים תוך כדי דיווש. לקראת סיום העלייה, בקטע התלול ביותר, החלטתי שעל הסוף שלה אני מוותרת והעברתי את האופניים למצב walk במצב זה המנוע לא דורש דיווש אלא רק לחיצה רצופה על ידית בורר ההילוכים וכך הוא מניע את הגלגל האחורי בקצב של הליכה – מה שמאפשר לרוכב קל משקל ורפה שרירים לדחוף את האופניים שהם כשליש ממשקלו במעלה הרים וגבעות – דגש על מינימום מאמץ.
כפרוני שחיכה לי למעלה, ראה את המאמץ ועזר לי למשוך את האופנים הכבדים (22 ק"ג) אליו וחיכה לי שאסתדר אחרי העלייה להמשך הרכיבה. ואז, טה דה! עוד הפתעה: בניסיון להוציא את האופניים ממצב הליכה ולהעביר למצב מנוע פועל, מצאתי פתאום שבורר המצבים לא עובד ואני לא יכולה לקבל כוח מהמנוע לדיווש.
מעבר מאתגר בין החריצים. עוד רגע נתקעים. צילום: רוני נאק
אבוי! גוועלד! שאייסעה! מה עושים? להיכן פונים?
עוד ביום שקניתי אותם, ידעתי שיום אחד זה יגיע וכמו תחזיות אמורפיות – הן מתגשמות. שהרי זו מערכת נוספת (שימאנו E8000) עם חיווטים, וחיבורים וחופשים וגלגלי שיניים ואטמים וכל זה אומר: פוטנציאל של תקלות נוספות. וכך מצאתי את עצמי באמצע השטח, בנקודה המרוחקת ביותר מהאוטו עם תקלה באהבה שלי מסוג אלומיניום: בורר המצבים לא עובד.
לא נלחצתי מיד, אני כבר למודת ניסיון כי תקלה כזו כבר קרתה לי בעבר. אז זה היה כבל חשמלי שיצא ממקומו, ואחרי שיחת טלפון היסטרית ל"אחד שמבין" – הכל שב על מקומו בשלום. אבל זה היה אז.
ועכשיו – נאדה.
קרקע רכה, מלאה מחילות של ארנבים ואין חשמל. צילום: כרמית ארנרייך
כדי להמחיש את התסכול שחוויתי, תדמיינו את עצמכם עם סמארטפון דולק ותקין אבל כל מה שתעשו לא מזיז את המסך מהיכן שהוא נמצא. ועוד יותר מלחיץ כשמישהו מתקשר אליכם ואתם לא יכולים אפילו לענות לשיחה כי אף לחצן לא מגיב! ואז מתחילים להתרגז, לכעוס, לקלל, לקלס, וחזרה לנשום, לעצום עיניים, לחשוב, ולנסות כל דבר שיכול לעזור. אם נחזור לאופניים : התחלתי לנתק כבלים, להחזירם למקום, לכבות סוללה, להדליק סוללה, לנתק סוללה מהתושבת, להתממשק עם האפליקציה ואז לגלות שאי אפשר להעביר את המצב לבלוטוס ולהתממשק כי בורר המצבים לא עובד – ואין שום דרך אחרת (למשל ממסך הניהול שעל הכידון) לעבור למצב רכיבה. כשקורית תקלה היא תמיד תקרה בזמן ובמקום הכי לא נוחים – תשאלו את מרפי – ונחשו מה? אין קליטה בנייד באמצע המדבר.אז אי אפשר להתייעץ בחבר טלפוני. לאט לאט חלחלה ההבנה שיש בעיה אמיתית.
התבאסתי מאוד. הייתי מתוסכלת. כפרוני, האביר שלי על סוס אלומיניום אדום וללא חשמל, היה חסר אונים כמעט כמוני. לצערי הוא פחות מכיר את הפיזיולוגיה של האופניים שלי וניסה בכל כוחו לנסות לעזור ע"י בידוד הבורר והפגנה של הבנה אלקטרונית מן הטובות שאני מכירה. אחרי שהסתכל, בדק, חקר, חכך בראשו והריץ מספר תסריטים במוחו (ראיתי אותם רצים תוך כדי שאני צופה בפרצופו המיוזע קלות מהחום ומהמאמץ), מסר לידי את המולטי טול ואמר נחרצות: "אין מה לעשות, תצטרכי לדווש ללא מנוע".
ממשיכים לרכוב אנטומי – לא כזה גרוע. צילום: כרמית ארנרייך
כנראה שעשיתי פרצוף המום, תמוה, מתוסכל, נבוך ועוד כל מיני רגשות שהתערבבו שם. כפרוני קלט את סערת הרגשות אז הוא הוסיף והציע שאם יהיה לי קשה, הוא מוכן להתחלף איתי באופניים ושאני אדווש על אופני AM השוקלים 14 ק"ג בעוד הוא ידחוף 22 ק"ג של אלומיניום טיוואני משובח עם צמיגי 2.8 לאורך 16 קילומטרים של ערוץ דשדש רך. הזמן והרעב של שעות הצהריים דחקו בנו לסיים את הרכיבה והנה, מצאתי את עצמי בלית ברירה נאלצת – מייגוד – לדווש ללא מנוע!
כמה חששתי מהרגע הזה. הרי מדובר במפלצת ("מפלסת" במבטא פרסי) של 22 ק"ג עם צמיגים רחבים המקשים ומתנגדים לגלגול. גם שרירי הרגליים שלי כבר עייפים בקושי מצליחים לגלגל אותי על אופניים של 14 ק"ג על הקרקע הרכה הזו, כל שכן על כמעט פי 2 משקל.
למזלי הגדול, המשך המסלול היה רובו בירידה ולא הייתי זקוקה לכוח רב בדיווש כדי לגלגל את המפלסת שלי בהמשך החריצים בהם רכבנו.
כפרוני הראה אכפתיות וערנות ובדק כל הזמן מה מצבי אי שם מאחורה. הוא האט את הקצב שלו משמעותית כדי שלא אשרף אנרגטית בניסיון לעמוד בקצב הדיווש אחריו (הוא מהיר ממני בהרבה וכפי שהזכרתי בטור הקודם – זו אחת הסיבות העיקריות שקניתי לי את המפלסת הזו – כדי שאוכל לעמוד בקצב שלו ונוכל לצאת לטיולים משותפים בדיוק כאלו ולשמור על אותו קצב).
ממשיכים לרכוב אנטומי – לא כזה גרוע. וכבר רואים את הסוף צילום: כרמית ארנרייך
המשך הרכיבה היה לי קליל יחסית ואפילו מהנה! נהניתי מקצת מאמץ פה ושם שלרוב חסר לי כשהמנוע עושה עבורי את העבודה הקשה. נהניתי מכך שאני וכפרוני עדיין באותו הקצב למרות שאני עם אופניים כבדים ובלי מנוע וכפרוני עם אופני אנדורו בני 6 שנים שקנינו ביחד לכבוד יום ההולדת שלי בזמנו. בעיקר נהניתי מכך שלא ממש תלשתי שיערות ולא נקלעתי למצב של חוסר כוחות כמו זה שתקף אותי בתמנע (ועל כך מסופר בטור הקודם שלי).
ניצלנו! אנחת רווחה ונפילת מתח בעין פלוטית. צילום: כרמית ארנרייך
כשחזרנו לציוויליזציה , ז"א לקליטה ברשת הסלולארית, מיד פניתי לכל קבוצות הרוכבים בהם אני חברה (ויש הרבה) עם שאילתה לגבי התקלה. האופניים כבר היו ארוזים בתוך הרכב ולא יכולתי לצלם או לבדוק תיאוריות חדשות שהצריכו ממני לתפעל בהם משהו, ולכן רק כשחזרנו הביתה כשעתיים וחצי לאחר מכן, במרפסת החשוכה ושטופת הגשם, בדקתי את התיאוריות שהוצעו לי ולצערי שום דבר ממה שהוצע לא גרם לבורר המצבים לחזור ולעבוד.
נותרתי עם האופציה האחרונה : לגשת לחנות ממנה רכשתי את האופניים ולתת למומחים שם לעשות את עבודתם. ולשחרר.
תיאמתי הגעה, העמסתי את האופניים בזריזות על הרכב זמן קצר לפני המועד, ושמתי את פעמי לעיר הסמוכה מרחק כ 20 דק' נסיעה ליבואן, רוזן מינץ. מבט אחד חטוף ובדיקה זריזה ע"י המכנופן המוכשר והדיאגנוזה לא אחרה לבוא: "הבורר תקול"!
"אוקי….מה זה אומר מבחינתי?" שאלתי 3 שאלות בשאלה אחת: מה התקלה, מה צריך להחליף ולשנות וכמה זה עולה לי?
"תשאירי את האופניים ואנחנו נזמין בורר חדש. את תצאי מפה עם אופניים עובדים." הבטיחו לי בגאווה רבה.
"תודה, אבל האופניים שלי באים איתי! הם אוהבים לישון בבית. קשה להם להתארח במחוזות זרים. במילים אחרות: צרו קשר כשהבורר מגיע ואני אגיע להתקנה".
מסלול הרכיבה מתוך הקלטת STRAVA
בינתיים, האופניים האנטומיים שלי (אלו ללא המנוע) זכו ליחס מועדף והוצאתי אותם לטייל בין הרקפות והכלניות שפוקדות כעת את רוב יערות ארצנו. הופתעתי שהצלחתי לדווש בקצב לא רע בכלל, ולא התעלפתי אפילו בעליות. למרות שעם האופניים החשמליים לא יוצא לי להתאמץ כל כך הרבה (מודה שכפתור ה"אין לי כוח" עובד שעות נוספות) .
כמה ימים לאחר קבלת הבשורה על פטירתו של הבורר, קיבלתי הודעה שהבורר החדש הגיע לסניף ואני מוזמנת להגיע להתקנה. מנהל החנות שחרר את המכנופן שהיה מאוד ערני לחרדותיי על האופניים וטיפל בי ובאופני בכפפות של משי ולאחר כשעה קלה התחדשתי בבורר מצבים חדש. בלי שאלות – ותחת אחריות מלאה.
לפעמים מקבלים את ההרגשה שהפעלת עניין האחריות זה כמו הפעלת ביטוח: אתה לא תמיד בטוח שהוא מכסה את הנזק שנגרם לך ותמיד יש את החשש שעלולים לסבן אותך ולדרוש ממך עוד כסף. לא הפעם.
העיקר שבסופו של דבר אני והאופניים החשמליים שלי איחדנו כוחות שוב ואני חזרתי לחייך, גם בעליות לפחות עד הפעם הבאה.